Głodówka lecznicza


Głodówka jest metodą leczniczą stosowaną w medycynie alternatywnej polegającą na całkowitym okresowym ograniczeniu spożywania pokarmów, dozwolone jest jedynie przyjmowanie płynów, głównie wody oraz herbatek ziołowych. Pita podczas głodówki woda posiada działanie oczyszczające oraz wypłukujące z organizmu szkodliwe toksyny. Podczas terapii warto sięgać po wodę niskozmineralizowaną, która pozwoli odpocząć nerkom. Podczas pierwszej, nawet krótkiej głodówki należy zasięgnąć porady specjalisty – dietetyka lub specjalisty od medycyny naturalnej. Podczas głodówki warto także wyciszyć swój organizm poprzez medytacją lub jogę.

Już na tydzień przed rozpoczęciem głodówki należy zacząć się do niej przygotowywać. Konieczne jest przejście na lekkostrawną dietę, a właściwie zrezygnowanie z mięsa, nabiału, słodyczy oraz potraw tłustych. Dzięki tym czynnościom organizm przygotuje się do niedoboru pokarmu, a przejście na głodówkę nie będzie dla niego dużym szokiem. Podczas głodówki należy też stosować się do kilku wytycznych, a mianowicie trzeba:

  • kłaść się wcześniej spać,
  • uprawiać aktywność fizyczną, jednak nieobciążającą organizmu, np. spacery,
  • wieczorem brać prysznic połączony z masażem całego ciała.

Talerzyki puste, dwie saszetki herbatyPo zakończeniu głodówki należy stopniowo wracać do spożywania żywności. Najlepiej zacząć od picia naparów oraz wywarów z warzyw. Po kilku dniach można włączyć do diety gotowane ziemniaki oraz tarte, świeże jabłka. Jednak już przez całe życie należy uważać, aby nie wrócić do złych nawyków żywieniowych.

Specjaliści z zakresu medycyny twierdzą, że nie jest to metoda korzystna, a nieprawidłowo prowadzona lub też stosowana zbyt długo stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia lub nawet życia osoby głodującej. Jednak według osób zachęcających do stosowania głodówki leczniczej, metoda ta ma prowadzić do oczyszczenia się organizmu, a w wyniku niedoboru dostaw żywności zmuszać organizm do wykorzystywania zgromadzonych zapasów.

Ważne jest, aby do głodówki się dobrze przygotować. Bez tego organizm będzie niekorzystnie znosił brak pożywienia oraz manifestował to złym samopoczuciem. Również powracanie do spożywania żywności powinno być racjonalne. Istotny jest także czas trwania głodówki, uważa się, że terapia taka nie powinna trwać krócej niż 5 dni, jednak zdania na ten temat są różne. Niestety nie każdy może przeprowadzić głodówkę ze względu na liczne przeciwwskazania. Tym osobom zaleca się szybką dietę oczyszczającą, która nie wymaga rezygnowania ze wszystkich produktów. Jednak i w tym przypadku istnieją przeciwwskazania, z którymi warto się zapoznać. W przeciwnym razie można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Wskazania i zastosowanie

Głodówka wykorzystywana jest do leczenia wielu schorzeń. Metoda ta ma na celu oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, które zalegają w przewodzie pokarmowym.  Szczególnie wskazana jest w przypadku chorób związanych z nieprawidłową przemianą materii, ponieważ podczas głodówki układ pokarmowy ma czas na odpoczynek. Poza tym głodówka lecznicza wykorzystywana jest przy:

  • reumatyzmie,
  • artretyzmie,
  • chorobie wieńcowej,
  • chorobach przewodu pokarmowego,
  • zapaleniu żył,
  • chorobach skóry, głównie przy egzemie, trądziku oraz łuszczycy,
  • chorobach ginekologicznych,
  • zbyt wysokim poziomie cholesterolu,
  • nieprawidłowym ciśnieniu,
  • grzybicach,
  • dolegliwościach nerwicowych, głównie przy zapaleniu nerwów, migrenach, wyczerpaniu nerwowym oraz bezsenności.

Głodówka lecznicza jest także powszechnie wykorzystywana w walce z nadwagą. Jednak nie jest to dobry pomysł. Podczas głodzenia się spalany jest nie tylko tłuszcz, ale również mięśnie. A bez odpowiedniego wracania do spożywania żywności i ograniczenia w diecie tłuszczu oraz węglowodanów stracone kilogramy prędzej lub później powrócą. Dlatego jeśli wykorzystujesz tę metodę do zrzucenia zbędnych kilogramów, po powrocie do spożywania żywności stosuj się do kilku prostych zasad:

  • wyeliminuj z diety jasne pieczywo, alkohol oraz słodycze,
  • nie jedz po 18,
  • jedz mniejsze porcje, lecz częściej – około 5 posiłków dziennie,
  • staraj się codziennie uprawiać jakąś aktywność fizyczną,
  • jedz dużo warzyw, a ogranicz spożycie owoców (jednak nie wyeliminuj ich całkowicie ze swojej diety).

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do przeprowadzenia głodówki leczniczej są głównie:

Głodówki nie są także zalecane osobom, które stale zażywają leki oraz osobom o słabej kondycji fizycznej. Przed przystąpieniem do głodówki, która ma trwać dłużej niż jeden dzień warto zasięgnąć porady specjalisty.

Powikłania i objawy niepożądane

Nieprawidłowa lub zbyt długa głodówka lecznicza może prowadzić do szeregu groźnych powikłań. Może dojść do powstania kwasicy ketonowej, a także do zwiększenia wchłaniania szkodliwych substancji w jelicie w wyniku spowolnienia perystaltyki. Poza tym przedłużający się niedobór pokarmu może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych, co skutkuje przejściowym zespołem złego wchłaniania po powrocie do spożywania pokarmu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:

Być może zainteresują Cię także poniższe tematy: