Apiterapia


Apiterapia to sposób leczenia chorób przy wykorzystaniu produktów pszczelich. Metoda ta jest szeroko wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej. Mimo że leczenie za pomocą produktów pszczelich stosowane było z powodzeniem już od dawna w medycynie ludowej, to jednak dopiero teraz naukowcy odkrywają mechanizmy oddziaływania tych produktów na organizm ludzki.

Wskazania i zastosowanie

Produkty pszczele wykazują wielokierunkowe działanie. Posiadają właściwości: antybakteryjne, regeneracyjne, cytostatyczne, lipostabilne, stymulujące metabolicznie, immunomodulacyjne, detoksykacyjne, znieczulające oraz hormonopodobne.

MiódW apiterapii stosuje się produkty takie jak:

  • Miód – produkt ten posiada zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego (katar, kaszel, zapalenie gardła), pokarmowego (wrzody żołądka oraz dwunastnicy), krążenia (wysokie ciśnienie, nerwice serca oraz choroba wieńcowa) moczowego (posiada działanie moczopędne), chorób ginekologicznych, dolegliwości skórnych (przyspiesza gojenie się ran, odmrożeń oraz oparzeń), błon śluzowych oraz hemoroidów. Poza tym miód posiada właściwości odtruwające organizm, wzmacnia wątrobę oraz poprawia perystaltykę.
  • Propolis – wykorzystywany jest przy leczeniu czyraków, odleżyn, chorób reumatycznych i alergologicznych, schorzeń oczu, uszu oraz układu krążenia. Jest pomocny przy chorobach układu oddechowego, takich jak: przeziębienie, grypa, zapalenie krtani, oskrzeli, tchawicy, a także przy anginie oraz chorobach układu pokarmowego, przede wszystkim: przy zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy, przy nieżytach przewodu pokarmowego, nadkwasocie i zatruciach alkoholowych. Propolis łagodzi także schorzenia skóry, odmrożenia, oparzenia, odleżyny i inne rany.
  • Pyłek pszczeli – może być stosowany w celu leczenia miażdżycy, chorób nerwowych, przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przy chorobie alkoholowej, alergiach, cukrzycy oraz przy niedokrwistości.
  • Mleczko pszczele – znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu krążenia, chorób układu pokarmowego, skóry oraz błon śluzowych, chorób narządu ruchu oraz wieku starszego, a także zaburzeń przemiany materii. Jest pomocne przy niedokrwistości, problemach z trawieniem, chorobach narządu wzroku i słuchu oraz przy nerwicach.
  • Jad pszczeli – może być stosowany w leczeniu chorób reumatycznych i alergologicznych, a także w przypadku blizn pooperacyjnych. Z dobrym skutkiem stosowany jest również w leczeniu chorób układu nerwowego, między innymi przy migrenie, a także przy chorobach układu krążenia, astmie oraz w leczeniu ran.
  • Wosk pszczeli – jest stosowany w leczeniu kataru siennego, przy chorobach ropnych skóry oraz przy chorobach reumatycznych.

Różne rodzaje miodów mogą wykazywać odmienne właściwości. I tak:

  • miód wielokwiatowy – jest najpopularniejszym rodzajem miodu, można go stosować przy przeziębieniach, chorobach serca, a także przy alergiach,
  • miód spadziowy liściasty – jest wykorzystywany przy leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, kataru, astmy oraz przeziębień,
  • miód akacjowy – może być stosowany przy chorobach układu pokarmowego, przy niestrawności, nadkwaśności żołądka, wzdęciach oraz przy zaparciach,
  • miód wrzosowy – jest pomocny przy zapaleniu gardła oraz przy chorobach układu moczowego, jest skuteczny także przy biegunce i niestrawności,
  • miód rzepakowy – powinien być stosowany przy chorobach serca, naczyń obwodowych oraz naczyń wieńcowych, przy miażdżycy i chorobach dróg żółciowych,
  • miód tymiankowy – ma właściwości łagodzące katar i przeziębienie,
  • miód lipowy – działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwgorączkowo, napotnie i uspokajająco,
  • miód manuka – ma zastosowanie przy leczeniu chorób układu pokarmowego, jelit, a także przy wrzodach żołądka.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania produktów pochodzenia pszczelego nie są częste. Najważniejszym jest nietolerancja miodu, która może objawiać się zaburzeniami pokarmowymi, a rzadziej również oddechowymi lub powłokowymi. Przyczyną reakcji alergicznej są najczęściej pyłki roślin wiatropylnych oraz białka pszczelego pochodzenia, które reagują z ciałami odpornościowymi organizmu człowieka.

Powikłania i objawy niepożądane

U osób uczulonych pojawiać się mogą odczyny uczuleniowe. Jednak osoby uczulone na konkretne pyłki mogą bez przeszkód spożywać miody bez zawartości tych pyłków.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu:

Być może zainteresują Cię także poniższe tematy: